Mi az a Sterling ezüst vagy 925 ezüst?

Mi az a Sterling ezüst vagy 925 ezüst?

Bizonyára te is hallottad már azt a kifejezést, hogy 925 ezüst vagy sterling ezüst, de valóban tudod is mit jelentenek?

A 925 ezüst, hétköznapi nevén Sterling ezüst.

A „sterling ezüst” kifejezést a 925 ezrelék ezüstöt tartalmazó nemesfém tárgyakra használják. Eredete Angliából származik, itt a XIX. században használt pénzérmék – a font sterlingek - ilyen finomságú ötvözetek voltak. 

925 ezüst – ezüstötvözet, amely 92,5 %-ban tartalmaz ezüstöt és 7,5 %-ban pedig rendszerint rezet, ennek húzószilárdsága majdnem kétszerese, keménysége több mint kétszerese a tiszta ezüstnek.

Mire figyeljünk ezüst ékszer vásárlásakor?

A jogszabályoknak megfelelően Magyarországon csak ellenőrzött, fém-, illetve névjellel ellátott ezüst ékszerek kerülhetnek hivatalosan forgalomba. A 2 g alatti ezüst ékszereket nem kell fémjellel ellátni. A fémjel arra szolgál, hogy a fogyasztót tájékoztassa a nemesfém finomságáról. Fémjel csak akkor kerülhet a tárgyba, ha az erre szakosodott intézmény megvizsgálta, és az előírt finomságot megfelelőnek találta. Különleges esetekben, ha a fémjel nem üthető rá, az ellenőrző szerv lézeres fémjelzést, függő fém jelet azaz plombát, vagy mentességet is engedélyezhet. A nemesfém ékszerek vizsgálatát és engedélyezését a NEHITI végzi el. (Magyar Kereskedelmi Ellenőrző Hivatal Nemesfémvizsgáló és Ellenőrző Hivatala)

Amennyiben ékszer webáruházban vásárlunk, akkor érdemes a kötelező cégadatoknál ellenőrizni a NEHITI engedélyszámot, ami jelzi, hogy a vállalkozás nemesfém kereskedelmi engedéllyel rendelkezik.

KATTINTS és nézd meg gyönyörű ezüst ékszereinket

Magyarországon használatos ezüst jelzések

A kereskedelmi forgalomban négy finomsági kategória engedélyezett, és a termékek finomsága nem lehet kisebb, mint az adott kategóriát jelző tisztaság. A 2016-ban engedélyezhető kategóriák 800‰, 835‰, 900‰ vagy 925‰ ezüsttartalmat írnak elő. Az eltérő finomságú tárgyakat az alacsonyabb kategóriába sorolják be, tehát ha egy tárgy 920‰ tényleges finomságú, akkor csak 900‰-esként kerülhet fémjelzésre. A hatóság nem csak a forgalomba hozatal előtt ellenőrzi az ezüst tárgyakat, de szúrópróba-szerűen, vagy bejelentésre helyszíni ellenőrzéseket is tartanak. A fémjel nélkül, hamis fémjellel, vagy fémjelzés után megváltoztatva forgalmazott termékeket tartó kereskedők ellen eljárást indítanak. (Gyakori csalás az üreges tárgyak idegen anyaggal való feltöltése, mert az ezüst tárgyak értékét az ezüsttartalom jelentős mértékben meghatározza, ezt pedig a finomságjel és a súly alapján lehet számítani.)

Az alkalmazott ezüst jeleket szükséges időközönként módosítják a hamisíthatóság kiküszöbölése céljából. A korábbi és az aktuális fémjeleket a hivatal a honlapján is közzéteszi, és a kereskedésekben is kötelező kifüggeszteni.

1867 óta hazánkban a ezüst tárgyak jelzését törvény szabályozza.

Érvényes magyar fémjelek 1867-től napjainkig


Egyenértékű fémjelek

Forrás:

NEHITI
http://mkeh.gov.hu/nemesfemvizsgalat/hasznos/Femjelek_rajzolatai

Közzétéve: 2017-12-22   ÉkszerSziget Hírek & Információk 0

Szólj hozzá!Válasz küldése

Be kell jelentkezned a hozzászóláshoz.

Keresés a cikkek között

Blog kategóriák

Legutóbbi hozzászólások

Előző
Következő

Nincs termék

To be determined Szállítás
0Ft‎ Összesen

Rendelés