Ékszer kalauz: Viselési Tippek

Ékszer kalauz: Viselési Tippek

Ékszer kalauz


 

Szeretnénk egy kis segítséget nyújtani neked, hogy könnyebben eligazodj az ékszerek világában, és megkönnyítsük számodra a választást! Összeállítottunk egy listát, hogy mit érdemes tudnod azokkal a kifejezésekkel, ékszer alapanyagokkal és díszítőelemekkel kapcsolatban, amelyekkel találkozhatsz webáruházunkban.

 

 

Ródium (bevonat):

A ródium a platinafémek , ezen belül pedig a könnyű platinafémek közé tartozik. Meglehetősen kemény, ellenálló fém, ezért előszeretettel használják fehérarany, ezüst stb. ékszerek bevonására. A ródium bevonat tartós, gyönyörű, csillogó felületet biztosít az ékszereknek. A nemesfémekhez hasonlóan antiallergén tulajdonságokkal rendelkezik, irritációt nem okoz.

 

 

Aranyozott („gold plated”) ékszerek:

Az arany réteget általában vékony, 1-3 mikronos vastagságban viszik fel az ékszerekre. A fehér-sárga és rózsaarany bevonat mindegyike arany és egyéb fémek ötvözete (pl. ezüst, vörösréz), amelyek erőteljesen befolyásolják színüket. Ezt a technikát általában (antiallergén) réz-fémötvözetből készült ékszerek bevonására használják. Az aranyozás tartóssága függ az alkalmazott eljárástól, a bevonat vastagságától, és az arany tisztaságától. Hasznos tanács: Az arannyal futtatott ékszereket nem ajánlott minden nap viselni, mert túl gyakori, illetve nem rendeltetésszerű használat mellett kophat. A különböző kozmetikai anyagokkal, (pl. parfüm) illetve tisztítószerekkel történő érintkezést (szappan, mosogatószer, stb.) lehetőleg kerüljük, mert hatásukra a bevonat élettartama csökkenhet.

 

 

Gold filled („arannyal töltött” ékszerek):

Ezek az ékszerek nem hagyományos aranyozással készülnek. Az eljárás során a fém felületét nyomás, illetve hő hatására, az átlagosnál vastagabb arany réteggel növelik. A gold filled ékszerek kinézete a megtévesztésig hasonlít az arany ékszerekére, és jóval tartósabbak is „gold plated” társaiknál.

 

 

316 L nemesacél:

A 316 L nemesacél, más néven orvosi fém, a nemesacél antiallergén változata. Rendkívül kemény anyag, ellenálló a karcolásokkal és vegyi anyagokkal szemben, ezért meglehetősen tartós. Felülete csillogó, fényes, méltón veszi fel a versenyt a fehérarany, platina ékszerekkel szemben, mind külsejét, mind tartósságát tekintve. A nemesacél ékszerek akár mindennapos viseletre is alkalmasak. Tipp: vegyél kedvenc medálodhoz nemesacél nyakláncot, amely garantáltan nem fog elszakadni, illetve lekopni!

 

 

925 sterling ezüst:

A 925 azt jelenti, hogy az ékszer 92,5%-ban tiszta ezüstöt tartalmaz, 7,5%-ban pedig valamilyen más fémet. (Az ezüst nagyon puha fém, ezért  100% tisztaságban nem lenne alkalmas ékszerek elkészítésére) A „sterling” szó azt jelzi, hogy valódi, törvényes finomságú. Magyarországon az ezüst ékszereket a 925 feliraton kívül, fémjellel is kötelező ellátni.

Fontos azonban tudni, hogy kivételt képeznek ez alól azok az ezüst ékszerek, amelyek 2 g alatti súllyal rendelkeznek, illetve különböző anyagokkal pl. kövekkel, kristályokkal (meghatározott arányban) díszítettek.


Tipp: Az elszíneződött ezüst ékszer könnyen megtisztítható fogkrém segítségével.

 

 

 

Cirkónia:

A cirkónia kövek szintetikus (mesterséges) drágakövek, tulajdonképpen gyémánt utánzatok. Az ékszeriparban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen előállítása olcsó, bármilyen színben gyártható, és megtévesztésig hasonlít a gyémántra.

 

 

Swarovski Elements:

A Swarovski Elements ékszerek, Swarovski kristályok felhasználásval készülnek. Ez azt jelenti, hogy a termékbe épített kristály a Swarovski gyárban készül, az ékszer fém részei pedig más gyártótól származnak. Ebből adódóan a Swarovski Elements termékek minőségben és árban eltérőek lehetnek.
Tipp: A Swarovski kristályos ékszereket bármilyen alkalomra felveheted, de elegáns, nőies viselethez illik a legjobban!

 

 

Swarovski kristály:

A Swarovski kristály, elnevezése ellenére nem valódi, természetes képződésű kristály, hanem speciálisan csiszolt üveg. A különleges, magas pontosságú, precíz csiszolási eljárásnak köszönhetően csillogásuk páratlan szépségű.

 

 

Antiallergén fémötvözet:

Különböző keménységű és fizikai tulajdonságú fémek ötvözete (jellemzően vörös-sárgaréz), amely könnyen megmunkálható, így alkalmas ékszerek elkészítésére. Az antiallergén ötvözetek nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek irritációt, allergiás tüneteket okozhatnak (pl. nikkel), ezért érzékeny bőrű személyes is hordhatják. Az ötvözetből készült ékszerek felületét általában vékony arany vagy ezüst réteggel vonják be, hogy minél esztétikusabb legyen, illetve nemesfém hatását keltse.

 

 

Bizsu:

A bizsu ékszerek jellemzően rézötvözetből, műanyagból, stb. készülnek. Manapság már ritka az olyan bizsu ékszer, amely nikkelt tartalmaz, ennek ellenére, bizonyos daraboknál előfordulhatnak allergiás reakciók az érzékenyebb bőrű személyeknél. A bizsu ékszerek egyre nagyobb figyelmet kapnak a divatvilágban, kedvező áruk mellett a széles választék, és egyedi, stílusos kivitelezésük miatt igen népszerűek. Tipp: Vásárolj minél többféle színű és stílusú bizsu kiegészítőt! Légy kreatív, fejezd ki stílusod, és variáld őket úgy, ahogy neked tetszik, vagy amilyen hangulatod van éppen! (hiszen az a lényeg, hogy Te jól érezd magad benne)

 

Milyen módszerrel kerülnek a kövek/kristályok az ékszerekbe? 

A díszítés céljából felhasznált különböző kövek és kristályok jellemzően 3 féle módszerrel kerülnek beépítésre az ékszerekbe.

  • • ragasztásos módszer: Ebben az esetben erős ragasztóval rögzítik a kristályt/követ az egyes darabokba. Ezt az eljárást jellemzően a bizsu, illetve Swarovski kristályos ékszereknél alkalmazzák. A  ragasztott eljárással díszített darabokkal óvatosan kell bánni: vízzel, és különböző vegyi/kozmetikai anyagokkal történő érintkezés következtében a ragasztó élettartama csökkenhet, és elengedheti a  kristályokat. Hasznos tanács: A ragasztott kristályos ékszereket nem ajánljuk minden napos viseletre, nem tanácsos fürdeni, sportolni, aludni velük.

 

  • • a shamballa stílusú daraboknál a pici kristályokat egy hőre keményedő, agyagszerű anyagba kézzel nyomják bele.

 

  • • A legtartósabb, precízebb és esztétikusabb módszer, ha minden egyes követ külön foglalatba rögzítenek. Drágakövek, ásványok és cirkónia kövek beépítésénél jellemző ez a módszer. A foglalatban    elhelyezett díszítőelemek ritkán esnek ki helyükről, 

Mágneses ékszerek:

Egyes kutatások és szakvélemények úgy tartják, hogy a mágnesesség jótékony hatást gyakorol a szervezetre. A mágnes segítségével állítólag csökkenthetőek a fájdalmak , a sejtek tápanyagellátása javul, felgyorsul a létfontosságú tápanyagok beépülése a szervezetbe, erősíti immunrendszerünket,  így szervezetünk ellenállóbb lehet a betegségekkel szemben. A mágneses ékszerek jótékony hatással lehetnek migrén, reuma, fáradtság, stressz, depresszió, különböző eredetű fájdalmak esetén.
Fontos azonban tudni, hogy ezek a természetgyógyászati megállapítások a tudomány által nincsenek egyértelműen alátámasztva.
Tipp: Lepd meg párodat és magadat is egy nemesacélból készült, divatos mágneses karkötővel!

 

 

Germánium:

A germánium nevű ritka, fémes elemről szintén az a hír járja, hogy gyógyító hatással rendelkezik, ezért gyakran építik bele pl. nemesacél karkötőkbe a „hatás” fokozása érdekében, általában mágnesekkel együtt. A germániumot táplálék kiegészítőként, homeopátiás célokra is alkalmazzák. 

Közzétéve: 2015-06-08 Cikkek & Trendek 0

Szólj hozzá!Válasz küldése

Be kell jelentkezned a hozzászóláshoz.

Keresés a cikkek között

Blog kategóriák

Legutóbbi hozzászólások

Előző
Következő

Nincs termék

To be determined Szállítás
0Ft‎ Összesen

Rendelés