Görög mintás ékszerek és jelentésük

Görög mintás ékszerek és jelentésük


Szereted a görög szimbólumokkal díszített ékszereket (és más tárgyakat)?
Azon kívül, hogy mutatósak és trendik, izgalmas múltat és fontos értékeket képviselnek.

A görög kultúra szimbólumai szerte a világon ismertek, legtöbbjük pedig régről, még az ókori időkből származik. Ezek a szimbólumok nagy népszerűségnek örvendenek manapság: a divat- és ékszervilágban, illetve a lakberendezésben is előszeretettel használják.

A legelterjedtebbek minták, melyekkel gyakran találkozhatunk ékszereken, kulcstartókon és dekorációs anyagokon, az a meander ( greek key ) és a gonosz szem ( evil eye)

Meander

A görög mintát, "görög kulcsot" kanyargós motívumnak is nevezik, nevét az ókori Görögországban (a mai Törökország területén ) kanyargó Meander folyóról kapta.
Az Ókori Görögország egyik legfontosabb szimbólumává vált, amely a végtelenséget és a dolgok örök áramlását jelképezi. Sok templomot és tárgyat díszített ez a motívum. A görög kulcs a barátság, a szeretet és az odaadás kötelékeit is szimbolizálja, ezért gyakori díszítőeleme volt a nászajándékoknak is. Ezen kívül szimbolizálja még a négy alappontot, a 4 évszakot és a hullámokat.

Evil Eye

Mati néven is ismert ez a szimbólum, amely  a mai napig nagyon közel áll a görögök szívéhez. Az utóbbi időkben a divat és ékszervilágban is teret hódított ez az ókori görög eredetű, különleges motívum.
Az ókorban úgy hitték, hogy a gonosz szem egy átok, amelyet a negatív kisugárzások szabadítanak fel.
Ezt az átkot bármilyen negatív érzelem okozhatta, és különféle rossz dolgok történtek azokkal, akik megkapták az átkot.
Görögország egyes részein úgy vélték, hogy a kék és zöld szemű emberek még inkább képesek arra, hogy  átkot szórjanak - ez a magyarázata annak, hogy az evil eye motívum általában kék szemet ábrázol. Úgy tartották/tartják, hogy a talizmán megóvja viselőjét az
átkoktól és távol tartja a gonoszt.   


Viseld te is talizmánként/ékszerként a görög szimbólumokat, vagy ajándékozd meg vele a hozzád közel állókat :)
Kattints és nézd meg görög mintás ékszerekért!

Közzétéve: 2019-08-02 Cikkek & Trendek 0

Szólj hozzá!Válasz küldése

Be kell jelentkezned a hozzászóláshoz.

Keresés a cikkek között

Blog kategóriák

Legutóbbi hozzászólások

Előző
Következő

Nincs termék

To be determined Szállítás
0Ft‎ Összesen

Rendelés