A viking ékszerek különleges világa

A viking ékszerek különleges világa

Az ékszerek már ősidők óta fontos részei az emberi kultúrának. Nem volt ez másképp az ókorban és a középkorban sem. Köztudott, hogy a vikingek szerettek ékszereket viselni, nem csak a megjelenésük javítása érdekében, hanem isteneik segítségét is kérték általuk. Foglalkozásuktól függetlenül, akár földművesek, akár harcosok voltak, a vikingek számára fontos jelentőséggel bírtak ékszereik.

A viking ékszerek leginkább ezüstből, aranyból készültek. A fémek többsége nem Skandináviából származott, hanem idegen országokból, melyekhez portyázásaik és kereskedelmi célú útjaik során jutottak hozzá. Az ezüst volt a legnépszerűbb és legkedveltebb anyag az ékszerkészítésben, de más anyagokat is szívesen használtak.Gyöngyöket és drágakövek is gyakran megjelentek díszítőelemként.

A vikingek ékszerek iránti szeretete rendkívüli kreativitással párosult. Készítettek gyűrűket, nyakláncokat, karpereceket, hajdíszeket, karszalagokat stb. Ezek nagy része dekorációs és/vagy spirituális célt szolgált, míg más darabok funkcionális darabok voltak - például ezüst érméket tároltak bennük, amely a mai pénztárcának felel meg.

Viking nyakláncok

Nyakláncok sokféle méretben és hosszúságban készültek. A viking nyakláncokat gyakran kísérték medálokkal, amelyek általában üveggyöngyökből vagy drágakövekből készültek. Fontos spirituális és vallásos kapcsolatuk révén, medálokat gyakran ajándékoztak.

Viking medálok

Sokféle forma került kialakításra, de a legnépszerűbbek és legismertebbek a Mjölnir kalapácsa medálok, a Valknut medálok és az Yggdrasil medálok. Néhány sírban megjelentek más viking szimbólumok is, de kevésbé voltak elterjedtek.

Viking gyűrűk

A gyűrűk minden idők fantasztikus ékszerei, a viking korban azonban csak a későbbi szakaszban váltak népszerűvé. Viking gyűrűk számos sírhelyen fellelhetőek. Legtöbbjük rugalmas kialakítású gyűrű, amely kisebb-nagyobb erőfeszítéssel ugyan, de állítható méretű volt. A Viking gyűrű számos motívum, szimbólum tervezésének csodálatos forrásává vált ebben a korban.

Viking fülbevalók

A gyűrűkkel ellentétben a fülbevalók nem voltak elterjedtek a viking korban. A fülbevalók kialakítása nagyban különbözött a mostanitól, szinte az egész fület takarták.


Viking karkötők

A viking karkötők és karperecek szintén rendkívül népszerűek voltak a viking kultúrában, sokféle kivitelben és formában léteztek. Dekorációs, vallási és kereskedelmi célokat szolgáltak. Sok díszes viking karkötő bemutatja viselőinek társadalmi erejét és gazdagságát.

Bármely viking ékszer bemutatja a skandinávok istenekbe és hagyományokba vetett hitét és csodálatát. Összekapcsolódnak a sorssal és a természettel. Igazi művészi alkotások, amelyek a mai modern világban is nagy népszerűségnek örvendenek.



Ha téged is lenyűgöznek a viking ékszerek és szeretnél magadnak egyet, kattints ide.

Közzétéve: 2020-09-17 Cikkek & Trendek

Keresés a cikkek között

Blog kategóriák

Legutóbbi hozzászólások

Előző
Következő

Nincs termék

To be determined Szállítás
0Ft‎ Összesen

Rendelés